Welkom bij aflevering 60 van mijn recensie-rubriek. Vandaag recenseer ik:

de selfie-stick

Vroeger was alles beter, zeiden de ouden van dagen vroeger.

Tegenwoordig zeggen ook vele niet zo ouden van dagen dat. Dat verlangen naar verwerkelijking van een niet realistisch beeld van lang vervlogen tijden heet nostalgisme, één van de uit puur vals sentiment gemaakte steunpilaren waarop de PVV gebouwd is.

Maar als er dan toch één ding vroeger daadwerkelijk beter was, dan is het de selfie-stick. En niet omdat de selfie-stick vroeger niet bestond, want die bestaat natuurlijk al eeuwen. Alleen had de stok lange tijd een andere naam. Potlood bijvoorbeeld, of penseel. Rembrandt was dol op selfies. (Van Gogh op zonnebloemen, maar dat doet er nu even niet toe.)

Het zou wel heel gemakkelijk zijn om de huidige versie van de selfie-stick – en de bezitter ervan – te schofferen, tot op de schoenveters af te fikken, of beiden hardhandig met elkaar te confronteren tot er iets breekt.

(Men zou bijvoorbeeld kunnen wijzen op de uiterlijke overeenkomsten tussen de selfie-stick en de taakstrafgerelateerde straatafvalgrijparm, men zou zich hardop kunnen afvragen of “selfie-stick” niet ook een synoniem is van het woord dildo, men zou …)

Maar dat is me allemaal te eenvoudig, en tegelijkertijd te omslachtig.

Wanneer het op de selfie-stick aankomt, ben ik voorstander van een meer pragmatische aanpak: een selfie-stickdrager die met mij op de foto wil, laat ik begaan tot hij of zij de telefoon op de stok gemonteerd heeft, om dan met enige teleurstelling in mijn stem te melden dat het moment wat mij betreft vervlogen is.

Als er onverhoopt toch nog een foto gemaakt wordt, wijs ik altijd nog even op de slordige kadrering van de foto, en de onvoordelige hoek waarop het licht op de onderkin van de fotograaf invalt.

Een goed alternatief is om, wanneer de telefoon op de selfie-stick schietklaar is, de eigenaar van de telefoon even te bellen. En om van het resulterende gesprek een foto te maken.

Er is geen selfie-stick lang genoeg om de totale belachelijkheid van de drager op de foto vast te leggen.