Welkom bij aflevering 53 van mijn recensie-rubriek. Vandaag recenseer ik:

de telefoongids

Vandaag viel hij eindelijk op de mat, de nieuwe telefoongids. Ik had er al zo heel erg lang naar uitgekeken. Al wekenlang vroeg ik me af: wie staat er op 1, wie is de snelste stijger, en wie is uit de lokale lijst verdwenen?

Ik heb B. Aak, de winnaar in de categorie ‘Particulieren Hilversum’, dan ook meteen maar even gebeld – zijn telefoonnummer stond naast zijn naam afgedrukt – en hem van harte gefeliciteerd, zoals dat hoort.

Direct daarna heb ik H. Zijveld, de nummer laatst, even een hart onder de riem gestoken. ‘Volhouden,’ zei ik haar, ‘Volgend jaar beter. Of trouwen.’ Ik heb haar het nummer van B. Aak maar even gegeven, die was zo door het dolle heen toen ik hem het heuglijke nieuws bracht, op het agressieve af, die leek me nog vrijgezel.

In de categorie ‘Advertenties’ won het Wereld Natuur Fonds met een volle boomlengte. Dat goedste aller doelen kocht een paginagrote advertentie in de chemisch gelijmde stapel dode bomen vol nooitgebelde nummers, en liet daarop deze briljante tekst afdrukken: ‘Lang leve het leven’.

Noem het ironie, noem het blind idealisme, noem het een gebrek aan gezonde hersen- en boomstammen. Zeker is, dat er sprake is van een schreeuwend zuurstoftekort: Het Wereld Natuur Fonds is dan ook de grote winnaar van deze editie van de telefoongids geworden.

(Verder best een nuttig boek, zo’n telefoonboek. Vooral wanneer het barbecueweer is.)